Βιοδιασπώμενη μάσκα κάνναβης: Συμμαχία με τη φύση ενάντια στον κοροναϊό || Βίντεο & Φωτο

129 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης και 65 δισεκατομμύρια γάντια χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κάθε μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Environmental Science and Technology.

Τα περισσότερα από τα προστατευτικά αυτά μίας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο και βινύλιο.

Οι πλαστικές μάσκες μίας χρήσης που καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί να χρειαστούν έως και 450 χρόνια για να αποσυντεθούν, σύμφωνα με την ομάδα Waste Free Oceans.

Λύση στην καταστροφική αυτή καταπόνηση του περιβάλλοντος έρχεται να προσφέρει μια μονάδα παραγωγής μασκών που εδρεύει στο Λεζίν, κοντά στο Παρίσι. Oνομάζεται Geochanvre και δημιουργεί μάσκες μιας χρήσης με βάση ίνες από φυτά κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης που καλλιεργεί.

Όπως αναφέρει το ελληνικό free press περιοδικό You May Say…, η μάσκα κάνναβης προσφέρει απόλυτη προστασία και χρειάζεται το πολύ έξι μήνες μέχρι να διαλυθεί πλήρως στο χώμα, ενώ η επένδυσή της είναι φτιαγμένη από μείγμα καλαμποκιού και ακόμη και η ελαστική ταινία που διαθέτει είναι πλήρως ανακυκλώσιμη.

Ήδη 1,5 εκατομμύρια τέτοιες μάσκες έχουν διατεθεί κυρίως στην Ευρώπη και τον Καναδά από τον Μάρτιο του 2020 κοστίζοντας 1 ευρώ η καθεμιά.

Πηγή: Reuters