Η νομοθεσία για τη θεραπευτική κάνναβη

Η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά που ισχύει από το 1961, κατατάσσει την κάνναβη στην κατηγορία των ελεγχόμενων (παράνομων) ουσιών μαζί με άλλα φυτά όπως η παπαρούνα του οπίου, τα φύλλα της κόκας, αλλά και τα παράγωγά τους.

Στην Ελλάδα έχουμε νέο νόμο που αφορά στη φαρμακευτική  κάνναβη από τις 7 Μαρτίου 2018.

Μπορείτε να δείτε και να μεταφορτώσετε (download) ολόκληρο το νόμο 4523, πατώντας εδώ (ή πατώντας επάνω στην παρακάτω εικόνα).

Διαβάστε Αναλυτικά: Tι θα συμβεί αν συλληφθείτε με μικροποσότητα κάνναβης στην κατοχή σας (αναλυτική καταγραφή των ελληνικών νόμων και διατάξεων)

Στην Ευρώπη

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση.  Άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.

Διαδραστικός Χάρτης της ομοθεσίας της θεραπευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Πηγή: Τalking Drugs, στοιχεία 10/2017

Κατηγοριοποίηση των σχετικών με τη θεραπευτική κάνναβη νόμων στην Ευρώπη από την έκθεση της εταιρείας Prohibition Partners (3d Edition, 2018)

Αμερική

Στις ΗΠΑ έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης σε 23 Πολιτείες, ενώ και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος για ιατρική χρήση συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχει κυρίως κανναβιδιόλη, το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Με πιο σκούρο χρώμα οι Πολιτείες στις οποίες όλες οι μορφές της κάνναβης (και η ευφορική) είναι νόμιμες. Ακολουθούν Πολιτείες στις οποίες υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν όλες τις χρήσεις του φυτού με κάποιους περιορισμούς, Πολιτείες που επιτρέπουν και τη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης με ψυχότροπη δράση, εκείνες που επιτρέπουν τη χρήση της Φαρμακευτικής κάνναβης που δεν έχει και ψυχότροπη δράση, για να φτάσουμε στις Πολιτείες με τον πιο αχνό χρώμα όπου απαγορεύεται η κάνναβη σε όλες της τις μορφές.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Αμερική.

Η νομοθεσία για την θεραπευτική κάνναβη στην Ευρώπη

Διαβάστε: Ο Οδικός Χάρτης της νομιμοποίησης στην Ελλάδα

 

Πηγές / Διαβάστε περισσότερα: