Ουάσινγκτον: Η νομιμοποίηση της κάνναβης μείωσε την τιμή της κατά 67%

Μπορεί όλες οι συνέπειες από τη νομιμοποίηση της κάνναβης και για ευφορική χρήση στην Ουάσινγκτον να μην έχουν ακόμη καταγραφεί αναλυτικά, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η τιμή της μειώθηκε θεαματικά.

Ο Steven Davenport του Pardee Rand Graduate School κατέγραψε τις τιμές της κάνναβης στην Πολιτεία από τον Ιούλιο του 2014 οπότε το φυτό έγινε με νόμο ελεύθερο για κάθε χρήση και τις παρουσίασε στο παρακάτω διάγραμμα.

Αυτή τη στιγμή η τιμή της κάνναβης είναι 7,38 δολάρια το γραμμάριο με τον κρατικό φόρο να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αυτή, παρουσιάζοντας έτσι μια κάθοδο της τιμής της κατά 67% στα μόλις 3 χρόνια της νομικής απελευθέρωσής της.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση της τιμής του φυτού μιας και όπως λένε πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα βιομηχανία, ενώ η θηριώδης αυτή μείωση της τιμής αποδεικνύει περίτρανα το πόσο κεδροφόρα για τους λίγους και ζημιογόνα για τους πολλούς αποδεικνύεται η ύπαρξη της μαύρης αγοράς που άνθιζε επί δεκαετίες λόγω των σχετικών απαγορεύσεων.

Απαγορεύσεις του είδους αυτού, πέραν της αδυναμίας τους να περιορίσουν τη διακίνηση μιας ουσίας, πόσο μάλλον ενός φυτού, δημιουργούν αυξημένα κόστη στην παραγωγή και τη διακίνησή της. Ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τον στιγματισμό των χρηστών, αντιλαμβάνεται καλύτερα τις διαστάσεις του θέματος.

Στην περίπτωση της απαγόρευσης της κάνναβης, η στροφή των καταναλωτών προς νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός που είναι φθηνότερες αποτελούν μια ακόμη από τις δυσάρεστες συνέπειες μιας και, παρά το νόμιμο του χαρακτήρα τους, οι ουσίες αυτές αποδεικνύονται εθιστικές και ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία σε σχέση με την κάνναβη.

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Τhe Washington Post: How legalization caused the price of marijuana to collapse