Ο Μέλανδρος Γκανάς, συλλέκτης κόμικς από παιδί και πλέον εκδότης, μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει στη Λάρισα, με την πόλη να αποτελεί την έμπνευση για το όνομα των εκδόσεών του. Άφησε την επαγγελματική μονιμότητα του Στρατού για να ασχοληθεί ενεργά με τη μεγάλη αγάπη του, τα κόμικς. Εδώ και 10 σχεδόν χρόνια είναι ο άνθρωπος πίσω από τις «Εκδόσεις του Κάμπου», που έχουν ως βασική θεματολογία την κάνναβη και τον αντιφασισμό. Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ κόμικς που διοργανώθηκε στην πόλη της Λάρισας, από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου και μίλησε για τις εκδόσεις και την κάνναβη.
[Συνέντευξη στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο*]
Μιλώντας για την θεματολογία των κόμικς του και τη σχέση του με την κάνναβη σημείωσε ότι «Τα κόμικς που βγάζουμε απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο σε παιδιά. Έχουμε βγάλει κάποια horror και αρκετά που έχουν ως θεματολογία τον αντιφασισμό και την κάνναβη. Κάνω κόμικς μόνο γι’ αυτά που πραγματικά ενδιαφέρομαι. Την κάνναβη τη γνωρίζω καλά εδώ και 25 χρόνια, έχω μελετήσει πάνω στο φυτό και αποτελεί τρόπο ζωής για μένα.
«Είμαι υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης, πόσο μάλλον της φαρμακευτικής χρήσης της. Προτιμώ όμως να μην κρύβομαι πίσω από τη φαρμακευτική γιατί δεν είμαι ο ίδιος ασθενής. Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά στη νοοτροπία σχετικά με το φυτό, ωστόσο θέλω κάποια στιγμή να μπορώ να φυτέψω τα δεντράκια μου στο σπίτι, χωρίς να αντιμετωπίζω προβλήματα».
Του ζήτησα να σχολιάσει την κίνηση της Κυβέρνησης των Βορειοδυτικών Εδαφών στον Καναδά, που κυκλοφόρησε μια σειρά από κόμικς, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τη χρήση κάνναβης. «Ο Καναδάς είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στον πλανήτη στην αλλαγή κουλτούρας για την κάνναβη. Νομίζω ότι απέχουμε αρκετά ακόμη. Εμείς βγάζουμε περισσότερο χιουμοριστικά κόμικς. Δεν υιοθετώ το στυλ της ενημέρωσης ακριβώς».
«Έχουμε κυκλοφορήσει από το 2010 μέχρι σήμερα 8 τεύχη με αποκλειστική θεματολογία την κάνναβη. Από το «Μια ιστορία χασίς», μέχρι τους «Πρωτόκλαστους» που κυκλοφόρησαν πριν ένα χρόνο, έχουν όλα τα τεύχη χιουμοριστικό τόνο. Σ’ αυτό το τελευταίο για παράδειγμα, υπάρχει μια παραλλαγή της ιστορίας των Πρωτόπλαστων του χριστιανισμού.
Αντί για το δέντρο της μηλιάς, υπάρχει αυτό της κάνναβης. Επίσης κυκλοφόρησαν πέρυσι οι «Ιστορίες για αχρείους» που είναι οι περιπέτειες δυο φίλων οι οποίοι είναι χρήστες κάνναβης και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, με το Νόμο και όχι μόνο.».
«Δηλαδή όλα είναι διασκεδαστικά, όπως πρέπει να είναι τα κόμικς κατά τη γνώμη μου. Να βγάλω ενημερωτικά κόμικς για ποιο λόγο; Σε ποιόν θα απευθυνθούν; Είναι σα να μου λες βγάλε ενημερωτικό για την ντομάτα. Δεν έχει νόημα να το κάνω. Αν υπήρχε μια συνολική προσπάθεια ελευθερίας και πραγματικής αλλαγής του κλίματος κι ερχόταν μια Κυβέρνηση και μου έλεγε να κυκλοφορήσω κάτι τέτοιο ώστε να συμβάλλω σ’ αυτή την αλλαγή, μπορεί να το συζητούσα. Αλλά είναι υποθετικό σενάριο αυτό».
Τον ρώτησα για τα πρότυπά του και ανέφερε χωρίς ιδιαίτερη σκέψηότι «ο comic artist Γιώργος Κωνσταντίνου αποτελεί πρότυπο και μεγάλη έμπνευση. Παρακολουθούσα και συνεχίζω βέβαια να παρακολουθώ τη δουλειά του. Συνεργαζόταν με ένα ισπανικό περιοδικό κάνναβης και το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, το Sin Papeles από τις εκδόσεις CANAMO, μια ευφάνταστη συλλογή από εικονογραφημένες οδηγίες για το κάπνισμα κάνναβης χωρίς χαρτάκια. Σχέδια από αυτή τη σειρά έχει εκθέσει δύο φορές στο Φεστιβάλ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης (Legalise Cannabis Protestival) στην Αθήνα».
Σχετικά με το Φεστιβάλ Κόμικς που διεξήχθη στη Λάρισα και ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής, σημείωσε ότι «Ήρθαν πολλοί φίλοι και σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, στήσαμε το Φεστιβάλ. Σκοπός μας ήταν να διασκεδάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε σχετικά με τα κόμικς. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, ενώ έγιναν εργαστήρια σχεδίου για μικρά παιδιά κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό και διασκεδαστικό κομμάτι. Μακάρι να καθιερωθεί το Φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια».
.
*Ο Λάμπρος Ν. Αναγνωστόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και έλαβε το μεταπτυχιακό του στον τομέα της Ψυχικής Υγείας από το ΤΕΙ Λάρισας.