Ελβετία: Νόμιμη η κάνναβη για 5.000 πολίτες που συμμετέχουν σε επταετές πιλοτικό πρόγραμμα

Πρόκειται για επίσημη δοκιμή του Ελβετικού κράτους σχετικά με την νομιμοποίηση του φυτού. Μέσω αυτής θα προσπαθήσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα «σχετικά με την αξιολόγηση και την τεκμηρίωση σε επιστημονικό πλαίσιο των επιπτώσεών της χρήσης κάνναβης στην υγεία των χρηστών, αλλά και τις καταναλωτικές τους συνήθειες». Αυτά αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Κυβέρνησης της χώρας σύμφωνα με το οποίο με την έρευνα αυτή θα μελετηθεί «και ο αντίκτυπος στην τοπική αγορά παράνομων ουσιών, την προστασία των νέων και τη δημόσια ασφάλεια». 

Η έρευνα ξεκινά στις 15 Μαΐου 2021 και θα διαρκέσει έως και επτά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι 5.000 Ελβετοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να αγοράζουν και να καπνίζουν νόμιμα κάνναβη

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να αγοράσουν νόμιμα ανθούς του φυτού με ποσοστό περιεκτικότητας Τετραϋδροκανναβινόλης-THC έως 20% . Η κάνναβη μάλιστα αυτή «θα πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις υψηλής ποιότητας και να έχει καλλιεργηθεί βιολογικά».

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα που είναι ήδη χρήστες του φυτού και άνω των 18 ετών, κάθε μήνα θα μπορούν να καταναλώνουν έως 10 γραμμάρια καθαρού THC, δηλαδή 50 γραμμάρια λουλουδιών περιεκτικότητας έως 20% σε THC. Δεν πρέπει βέβαια να καπνίζουν σε δημόσιο χώρο, ενώ θα ενημερωθούν για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωσή του φυτού «από το προσωπικό των σημείων πώλησης που θα εκπαιδευτεί ανάλογα» .

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (OFSP), θα παρακολουθεί στενά τους καταναλωτές αυτούς. «Κάθε χρόνο, οι κάτοχοι άδειας πρέπει να ενημερώνουν για τις ποσότητες των προϊόντων που αποκτήθηκαν, παραδόθηκαν και αποθηκεύτηκαν, αλλά και να καταγράφουν τα δεδομένα της χρήσης τους σε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο».

Οι σχετικοί περιορισμοί της κατανάλωσης για τους συμμετέχοντες στο πείραμα. Εικόνα από τις ανακοινώσεις που κάνουν οι αρμόδιες Ελβετικές Υπηρεσίες.

Στόχος να καταγραφούν «οι συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των καταναλωτών, οι επιδόσεις τους, η συμπεριφορά τους που συνδέεται με την κατανάλωση, οι επιπτώσεις που πιθανά θα υπάρξουν στην ικανότητά τους να εργάζονται, καθώς και στις σχέσεις τους με την οικογένεια και το κοινωνικό τους περιβάλλον».

Στην Ελβετική Συνομοσπονδία, η πρόσβαση στη θεραπευτική κάνναβη διευκολύνθηκε περαιτέρω πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ και η «ελαφριά κάνναβη», η κάνναβη δηλαδή με περιεκτικότητα σε THC έως 1%, είναι επίσης νόμιμη σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία όπου το όριο είναι μόλις 0,2%.

Η ευφορική-ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης παραμένει στη χώρα απαγορευμένη, ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι «παρά την απαγόρευση αυτή, η κατανάλωση είναι υψηλή, η μαύρη αγορά ευδοκιμεί και η ασφάλεια των καταναλωτών αμφίβολη».

Για αυτούς άλλωστε τους λόγους η πολιτική ηγεσία της χώρας αναζητά λύσεις στο πρόβλημα και προχωρά σε πειράματα σαν αυτό.

Πηγή: Newsweed