Η μελέτη συνοψίζει τις πολιτικές των κρατών-μελών σε σχέση με την χρήση, κατοχή και διακίνηση της κάνναβης, καταγράφει τις στρατηγικές εκείνων των κρατών-μελών, που εξετάζουν βήματα προς την αποποινικοποίηση της, αλλά και αποτυπώνει τις ενστάσεις άλλων, που επιμένουν σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τις αιτίες, που ωθούν τα κράτη τα οποία εκπροσωπούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων χωρών, όπου έχει ήδη αποποινικοποιηθεί η ψυχαγωγική κάνναβη, και συγκεκριμένα των: Dr Shane Morris, από τον Καναδά και το Global Cannabis Consultancy, Rebecca Buttigieg από τη Μάλτα και την Κοινοβουλευτική Γραμματεία Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας και Kyle Lambert, από τις ΗΠΑ και την Υπηρεσία Ελέγχου της Μαριχουάνας του Κολοράντο. Ανάμεσα στα παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών νόμιμης χρήσης της ψυχαγωγικής κάνναβης ήταν και η σύσταση «κοινοτήτων», όπου υπάρχει έλεγχος των προσφερόμενων προς κατανάλωση ποσοτήτων και της ποιότητας της ουσίας, εκπαίδευση για τη χρήση της αλλά και υπηρεσίες για απεξάρτηση.
Συνοψίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέλος της διακομματικής ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για την κάνναβη, δήλωσε:
«H λύση της αστυνόμευσης και οι δικαστικές διώξεις έχουν αποτύχει παταγωδώς. Ενισχύουν τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης και την εγκληματικότητα, βάζουν σε περιπέτειες απλούς χρήστες, συχνά νέους, καθώς και τις οικογένειες τους.
Στις χώρες που έχει υιοθετηθεί, η αποποινικοποίηση -της χρήσης και όχι φυσικά της εμπορίας- δεν οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών, ενώ αντίθετα περιόρισε την εγκληματικότητα.
Εννοείται ότι για τις εφηβικές ηλικίες πρέπει να υιοθετηθούν νομικοί περιορισμοί, όπως συμβαίνει με το αλκοόλ ή τον καπνό, και να υπάρξει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία εναντίον των καταχρήσεων, στους νέους αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες».