Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, η πρώτη συμφωνία του κοκκινο-κιτρινο-πράσινου «σηματοδότη»

Σύντομα θα αλλάξει στη Γερμανία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο πιθανότατα θα περάσει στα χέρια ενός από τα τρία κόμματα του «σηματοδότη», τα οποία για την ώρα αναζητούν την πλατφόρμα με την οποία θα κυβερνήσουν, και φαίνεται να βρίσκουν κοινό παρονομαστή για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ είναι βουλευτής του SPD, γιατρός στο επάγγελμα και από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εξαιτίας των συνεχών παρεμβάσεών του στη δημόσια συζήτηση για την πανδημία κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, αυτή τη φορά ο Λάουτερμπαχ τάραξε τα νερά με δηλώσεις όχι για τον κορωνοϊό, αλλά για την κάνναβη. Επί χρόνια, ο Λάουτερμπαχ απέρριπτε τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Στο μεταξύ όμως άλλαξε γνώμη και θέση. «Η κάνναβη που διακινείται παράνομα αναμειγνύεται συχνά με ηρωίνη», λέει ο Λάουτερμπαχ, «και με τον τρόπο αυτόν, οι χρήστες κάνναβης καταλήγουν πολύ γρήγορα στην εξάρτηση από την ηρωίνη».

Όπως αναφέρει το You May Say…, με τη δημόσια τοποθέτηση του Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τομέα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Και είναι σοβαρές οι προοπτικές να γίνει πραγματικότητα με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβουλεύσεις, σήμερα (16/10/2021)αναμένεται να ανακοινώσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα για μία κυβερνητική συμφωνία του κοκκινο-κιτρινο-πράσινου συνασπισμού του λεγόμενου «σηματοδότη» με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Η κάνναβη δεν ήταν στην ατζέντα των τριμερών διαβουλεύσεων, αλλά αν το SPD αλλάξει στάση μπορεί στο θέμα αυτό να υπάρξει η πρώτη επιμέρους συμφωνία των τριών μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων. Οι Πράσινοι στο πρόγραμμά τους μιλούν για «νόμιμη και ελεγχόμενη χορήγηση κάνναβης από πιστοποιημένα καταστήματα», όπως θα ορίζεται σε έναν «νόμο ελέγχου της κάνναβης». Και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι (FDP) είναι υπέρ της διάθεσης της κάνναβης σε ειδικά καταστήματα για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και ταυτόχρονα θέλουν αύξηση των κονδυλίων για την ενημέρωση και πρόληψη. Επιφυλακτικότερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το SPD θέλει τη χορήγηση της κάνναβης αρχικά ως πιλοτικό πρόγραμμα και παράλληλα την αποποινικοποίηση της κατοχής μικρής ποσότητας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μία κυβέρνηση του «σηματοδότη» θα δρομολογήσει την αποποινικοποίηση και τη νομιμοποίηση της κάνναβης»

…λέει τώρα ο αρμόδιος επί αυτών των θεμάτων εκπρόσωπος του SPD, Ντιρκ Χάιντενμπλουτ στην εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ». Η Κέρστιν Κάπερτ Γκόντερ από τους Πράσινους βλέπει «μεγάλες ελπίδες να φτάσουμε σε μία συνετή πολιτική για πολιτική περί ναρκωτικών ουσιών».

Η συντηρητική Χριστιανική Ενωση παραμένει στην απορριπτική της στάση. «Πρόκειται για επικίνδυνη ουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Υγείας, Γιενς Σπαν. Σύντομα ωστόσο θα αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα περάσει στα χέρια ενός από τα τρία κόμματα του «σηματοδότη», τα οποία φαίνεται να βρίσκουν κοινό παρονομαστή για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία.

Αντιτίθενται οι Γερμανοί αστυνομικοί

Η κατάσταση βέβαια είναι ακόμη νεφελώδης καθώς εκτός των άλλων και η Γερμανική Αστυνομική Ένωση (DPolG) αντιτάσσεται σθεναρά στην έγκριση της χρήσης κάνναβης: «Θα ήταν η αρχή ενός ομιχλώδους μέλλοντος αντί του νέου ξεκινήματος για μια σύγχρονη Γερμανία, εάν αυτά σχέδια συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία ενός ενδεχόμενου συνασπισμού φωτεινού σηματοδότη», δηλώνει ο επικεφαλής της DPolG, Rainer Wendt στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

Πηγές: ΑΠΕ, Neue Osnabruecker Zeitung, Τα Νέα