Η περιπέτεια των Ελλήνων ασθενών που έχουν ανάγκη την κάνναβη και τα κανναβιννοειδή παράγωγά της ως φάρμακο αναγκαίο για τη βελτίωση της υγείας τους, δείχνει να μην έχει τέλος.
Ως γνωστόν η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη στη χώρα μας από τις 30 Ιουνίου του 2017 όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη σχετική ανακοίνωση. Έπειτα απομείναμε να περιμένουμε την ψήφιση του σχετικού νόμου. Ο οποίος νόμος, όταν τελικά κατατέθηκε στη Βουλή περιελάμβανε μόνο το γενικό πλαίσιο των σχετικών με την καλλιέργεια του φυτού και όχι και τα αναγκαία για τη συνταγογράφησή του σε ασθενείς.
[Toυ Αποστόλη Καπαρουδάκη]
Από το καλοκαίρι του ’17 μέχρι σήμερα οι ασθενείς στη χώρα μας, θεωρητικά μπορούν να λάβουν φάρμακα κάνναβης μέσω της «κατ’ εξαίρεσης» διαδικασίας του ΕΟΦ. Μιας ιδιαίτερα δύστροπης και χρονοβόρας διαδικασίας η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να προσφέρει το σχετικό φάρμακο ούτε σε έναν ασθενή. Τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε σχετικά με το θέμα από την επικοινωνία μας με δεκάδες ασθενών.
«Θα ρυθμιστεί» ακούμε πολύ συχνά από τα χείλη κάθε αρμόδιου. Ταυτόχρονα ιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας,, συχνότατα αντιμετωπίζουν ασθενείς που τους ρωτούν για την πιθανότητα χρήσης της κάνναβη ως εναλλακτικού φαρμάκου… ως τοξικό-εξαρτημένους. Συχνά μάλιστα τους αποπέμπουν από τα νοσοκομεία και τα ιατρεία με σκαιότατο τρόπο.
Οι Σύλλογοι ασθενών έχουν και επισήμως ζητήσει την επίσημη ενημέρωση των Υπηρεσιών Υγείας με την έκδοση, για παράδειγμα, σχετικών ενημερωτικών εγκυκλίων του Υπουργείου. Απάντηση όμως δεν έχουν λάβει.
Σαν να μην έφτανε αυτή η «ιδιαζόντως ελληνική κατάσταση», τα νέα δεν ακούγονται ιδιαίτερα αισιόδοξα ακόμη και για τη στιγμή εκείνη που θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και «θα πάρει μπρος η κρατική μηχανή».
Ακόμη και τότε ουδείς γνωρίζει για ποιες ασθενείς θα συνταγογραφείται το φάρμακο και από ποιες ιατρικές ειδικότητες.
Ενδιαφέροντα είναι τα όσα είπε και ο ψυχίατρος κ. Παπαθεοδώρου στη Συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κάνναβης του οποίου είναι και ο ίδιος μέλος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι ασθένειες για τις οποίες έχει ενημερωθεί από την κ. Αντωνίου, την Πρόεδρο του ΕΟΦ, ότι μπορεί να συνταγογραφεί κάνναβη είναι οι παρακάτω:
Χρόνιος Πόνος, Χρόνιος Νευροπαθητικός Πόνος, Ημικρανίες, Αντιεμετική Δράση ως παρενέργεια χημειοθεραπειών για νεοπλασματικές νόσους, Σωρευτική Κεφαλαλγία, Πόνος εκ Σπαστικότητας στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
«Αυτές μόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτές οι ασθένειες και όχι κάποιες άλλες ή και κάποιες άλλες, αποτελεί ένα μυστήριο μιας και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με το θέμα.
Το ίδιο ισχύει και για το εάν η Πρόεδρος του ΕΟΦ έχει την αρμοδιότητα αυτοβούλως «να επιλέξει» τη λίστα των ασθενειών στις οποίες η κάνναβη ενδείκνυται ως φάρμακο. Εκτός βέβαια και εάν έχουν υπάρξει ήδη κάποιες διαδικασίες γραφειοκρατικής φύσεως για τις οποίες οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί.
Τα παραπάνω βέβαια δείχνουν και ελαφρώς μάταια, μιας και κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαθεοδώρου, «έτσι κι αλλιώς, ακόμη και οι ασθενείς μου στους οποίους έχω δώσει γνωμάτευση για την ανάγκη χρήσης της κάνναβης για τις συγκεκριμένες ασθένειες, δεν έχουν λάβει ακόμη φάρμακο από τον ΕΟΦ».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι ασθενείς θα έχουν μια δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους απευθείας στον Υπουργό κ. Ξανθό την προσεχή Κυριακή στη διημερίδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ… και έπειτα να διαδηλώσουν την 5η Μαΐου στο Σύνταγμα στα πλαίσια της σχετικής διαδήλωσης – εκδήλωσης αιτούμενοι τα αυτονόητα τα οποία η Πολιτεία αν και αναγνωρίζει, δεν παρέχει.
Διαβάστε Περισσότερα:
Ενημέρωση ασθενών από τον ΕΟΦ για τη διαδικασία παραγγελίας φαρμάκων κάνναβης
Κατάθεση 33 αιτήσεων ασθενών στον ΕΟΦ για την έγκριση σκευασμάτων κάνναβης