Η Γερμανία στον πυρετό της νόμιμης κάνναβης

Καθώς απ’ τη Γερμανία ανοίγει ο δρόμος της νομιμοποίησης για όλη την Ευρώπη, οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κάνναβης διαγκωνίζονται να καπαρώσουν ένα μέρος της αγοράς της που η αξία της αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει έως και 27.000 θέσεις εργασίας.

Έτσι και η Deutsche Welle, αμήχανη μάλλον, δημοσιεύει συγκριτικές αναλύσεις μεταξύ της επικινδυνότητας του αλκοόλ και της κάνναβης. «Υπάρχουν ωστόσο περισσότερες από 200 ασθένειες, οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο Ούλριχ Γιόν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκράιφσβαλντ. «Μεταξύ τους ασθένειες στο ήπαρ, το κυκλοφορικό, αλλά και ο καρκίνος» συμπληρώνει σε ένα από τα ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου. «Όσον αφορά την κάνναβη υπάρχουν ενδείξεις για ασθένειες όπως η κατάθλιψη και ο καρκίνος των όρχεων» συμπληρώνει ο κύριος Γιόν. Προσφέροντας έτσι σε όλους μας μια πραγματικά «νέα προσέγγιση» -μιας και οι επιστημονικές έρευνες που γνωρίζουμε υποδεικνύουν ότι η κάνναβη καταπολεμά τον καρκίνο. Προσφέροντας επίσης και στη Deutsche Welle την πολυπόθητη πολιτική των ίσων αποστάσεων…

Μια αναλυτική, «χρωματιστή» και μάλλον πιο αντικειμενική ματιά, μας προσφέρει και το σχετικό αφιέρωμα του VICE. που αποσπάσματά του σας μεταφέρουμε παρακάτω. Επικεντρώνεται βέβαια στην «επιχειρηματική πλευρά» και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της κάνναβης που ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Γερμανία… διαθέτει όμως και όμορφες εικόνες.

«Νοϊμίνστερ, Γερμανία – προστατευμένες πίσω από συρματοπλέγματα και τσιμεντένιους τοίχους πάχους 24 cm βρίσκονται οι εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας καλλιέργειας κάνναβης της Aphria RX. Εκεί παράγονται 1.1 τόνοι φαρμακευτικής κάνναβης κάθε χρόνο, βάσει συμβολαίου με το Γερμανικό Ινστιτούτων Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών.

«Κάτσε να δεις», λέει χαμογελώντας ο Throsten Kolisch, ένας διοπτροφόρος επιστήμονας με λευκή στολή και πατάει ένα κουμπί για να αποκαλύψει το τελευταίας τεχνολογίας εργαστήριο που χρησιμοποιεί λάμπες UV για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης των φυτών. «Είναι σαν να παίρνεις παραισθησιογόνα».

Αποκαλύπτεται ένα πραγματικά ψυχεδελικό σκηνικό: εκατοντάδες ψηλών φυτών κάνναβης σε όλες τις αποχρώσεις του μοβ: σκούρο μοβ, βιολετί, λιλά

Ο αέρας είναι βαρύς από την τετραϋδροκανναβινόλη. «Κοίτα τώρα εκεί και ύστερα πάλι εδώ», λέει ο Kolisch. Οι μέχρι πριν λίγο λευκοί διάδρομοι έχουν γίνει πράσινοι. Και το εργαστήριο είναι τώρα κάτασπρο, με εξαίρεση τις σειρές με το πράσινο χόρτο. «Τα μάτια σου προσαρμόζονται στον ειδικό μας φωτισμό», συμπληρώνει ο Kolisch, που είναι γενικός διευθυντής στην εγκατάσταση της καναδικής εταιρείας Aphria RX στο Νοϊμίνστερ.

Πηγή: ViceΤα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν δραματικά για το νόμιμο και παράνομο εμπόριο κάνναβης στη Γερμανία. Τον Νοέμβρη η κυβέρνηση συμφώνησε στη νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. «Η νομιμοποίηση θα σημαίνει έλεγχο της ποιότητας, παρεμπόδιση του εμπορίου μολυσμένων ουσιών και θα αποτελεί εγγύηση για την προστασία των ανηλίκων», με βάση τη συμφωνία των κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ οι κοινωνικές επιπτώσεις του νέου νόμου θα αξιολογηθούν μετά από τέσσερα χρόνια.

Πέρα από σκόρπια στοιχεία, λίγα έχουν επιβεβαιωθεί για το πώς θα είναι η νέα νομοθεσία στην πράξη. Ποιος θα μπορεί να καλλιεργεί, να επεξεργάζεται και να πουλάει κάνναβη – και υπό ποιες συνθήκες; Πόσο θα πουλιέται; Μπορεί να πωλείται μόνο κάνναβη που καλλιεργείται στη Γερμανία ή μπορεί να εισαχθεί από Πορτογαλία; Θα πωλείται σε αποστειρωμένες συσκευασίες στα φαρμακεία ή ως προϊόν lifestyle; Θα είναι στριμμένα τσιγάρα, μπουκάλια με υγρή κάνναβη ή «καραμελάκια χόρτου»; Τα πάντα είναι πιθανά.

Ειδικοί λένε ότι η βιομηχανία νομιμοποιημένης ψυχαγωγικής κάνναβης –που θα μπορούσε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου– σύντομα θα αξίζει πολλά δισεκατομμύρια.

Τον Νοέμβριο σε μια μελέτη του οικονομολόγου Justus Haucap, του Πανεπιστημίου Heinrich Heine, βρέθηκε ότι η ετήσια ζήτηση της Γερμανίας θα είναι 400 τόνοι.

Αν πωλούνται κατά μέσο όρο 10 ευρώ το γραμμάριο θα σήμαινε μια αγορά αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 27.000 θέσεις εργασίας

Αυτήν τη στιγμή η ζήτηση για φαρμακευτική κάνναβη είναι περίπου στους δέκα τόνους.

Η Demecan -μια από τις τρεις εταιρείες μαζί με την Aurora Cannabis και την Aphria RX, που ήδη παράγουν όλη τη φαρμακευτική κάνναβη της χώρας- δήλωσε ενθουσιασμό για την «τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης» και ότι σύντομα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της στις εγκαταστάσεις της εταιρείας κοντά στη Δρέσδη.

Η SynBiotic, εταιρεία με βάση το Μόναχο, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να εισαγάγει σύντομα προϊόντα ψυχαγωγικής κάνναβης στην αγορά» και ότι εξερευνά το άνοιγμα coffee shops στο στιλ του Άμστερνταμ. Η Cantourage από το Βερολίνο, που εισάγει κάνναβη και την επεξεργάζεται για ιατρική χρήση, είπε ότι διέκρινε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση της επερχόμενης νομιμοποίησης  και ο διανομέας φαρμακευτικής κάνναβης από τη Φραγκφούρτη Cansativa ζήτησε «πρόσβαση στην κάνναβη χωρίς όρια και στίγμα».

Ο Jürgen Neumeyer, managing director του German Cannabis Business Industry Association (BvCW), δήλωσε στα πλαίσια του ρεπορτάζ του VICE ότι οι περισσότερες από τις 50 εταιρείες φαρμακευτικής κάνναβης που εκπροσωπεί ενδιαφέρονται πραγματικά για την «ψυχαγωγική σκηνή».

«Χαιρόμαστε για την ανακοίνωση αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε ακόμα και θα βοηθήσουμε ώστε η πολιτική διαδικασία στη Γερμανία να έχει καλή διαχείριση του χώρου τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να χρειαστεί και ένα ή δυο χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η καλλιέργεια», συμπληρώνει.

Περιγράφοντας το όραμά του για τη νόμιμη ψυχαγωγική κάνναβη στη Γερμανία, ο Neumeyer είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα υβριδικό μοντέλο διανομής για τους καταναλωτές, που θα περιλάμβανε τη χρήση ειδικών σημείων παράδοσης, όπως και μαγαζιά και φαρμακεία. Σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου η χρήση είναι αποποινικοποιημένη αλλά η παραγωγή παράνομη, λέει ότι η καλλιέργεια και οι πωλήσεις θα πρέπει να επιτρέπονται μαζί με την κατανάλωση. Θα πρέπει να ισχύσουν «λογικοί» κανόνες διαφήμισης και οι περιορισμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Υποστηρικτές της νομιμοποίησης αναμένουν να περιοριστεί η μαύρη αγορά, να βελτιωθεί η ποιότητα, να «απελευθερωθεί» το ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομίας και να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους -έσοδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση και στη στήριξη των χρηστών

Όσοι είναι ενάντιοι, υποστηρίζουν ότι η κάνναβη ανοίγει τον δρόμο για πιο σκληρά ναρκωτικά, ότι η νομιμοποίηση θα ενθαρρύνει περισσότερους να καπνίζουν και ότι δεν θα εξαλείψει την παράνομη αγορά. Όμως ειδικοί λένε ότι η νομιμοποίηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που μπορεί να πάρει πολλές τροπές, όπως έχει φανεί και στον Καναδάς και την  Ουρουγουάη που το 2013 έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση.

Πηγή: Vice

«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι στη Γερμανία», λέει ο Alfredo Pascual, αναλυτής στην επενδυτική εταιρεία Seed Innovations. «Αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο. Στον Καναδά, οι καλλιεργητές φαρμακευτικής κάνναβης έχουν περάσει στη νόμιμη αγορά. Στην Ολλανδία, η καλλιέργεια φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής κάνναβης είναι αυστηρά διαχωρισμένη. Ποιος ξέρει τι θα γίνει στη Γερμανία; Και το πώς θα γίνει, θα έχει τεράστιες συνέπειες».

Μιλάμε και για τις συνέπειες που αφορούν την παράνομη αγορά στη Γερμανία, όπου η πώληση και καλλιέργεια ψυχαγωγικής κάνναβης απαγορεύεται, ενώ η κατοχή μικροποσότητας για προσωπική χρήση είναι εν μέρει αποποινικοποιημένη και διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει (αλλά δεν είναι υποχρεωμένη) να σε αφήσει να φύγεις με μια προειδοποίηση αν έχεις πάνω σου κάτω από 15 γραμμάρια, αλλά στις περισσότερες περιοχές το όριο είναι 10 γραμμάρια ή και 6. Οι έμποροι ενθαρρύνονται από την ανακοίνωση ώστε να περάσουν στη νομιμότητα, ωστόσο ανησυχούν ότι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δουλειά τους.

«Ίσως οι πελάτες μας να είναι πιο χαλαροί», λέει ο André, 27χρονος στο Βερολίνο που ντιλάρει από το 2015 και μίλησε ανώνυμα γιατί φοβόταν για τυχόν σύλληψη. «Αυτό είναι καλό. Η κάνναβη κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και πρέπει να τη δοκιμάσουν περισσότεροι. Αλλά ίσως να υπάρξουν σκληρά μέτρα. Θα μπορούσε να είναι δικαιολογία για αυστηρότητα απέναντί μας, από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο Constantine, 28χρονος μουσικός στο Βερολίνο που ατμίζει «χόρτο» κάθε μέρα, είπε ότι ελπίζει η νομιμοποίηση να βοηθήσει ως προς την ποιότητα και την ενημέρωση για το τι καταναλώνεται. «Χαίρομαι πολύ. Πλέον δεν βρίσκεις πολύ εύκολα και αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ποιότητα. Θα είναι πιο καθαρή και είναι πολύ καλύτερο να ξέρεις τι είδος έχεις αγοράσει».

Ένα προοδευτικό καλιφορνέζικο μοντέλο θα ήταν το καλύτερο λέει ο Constantine, αλλά είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε πρόταση να εγγραφούν σε μητρώο όσοι κάνουν ψυχαγωγική χρήση ώστε να αγοράζουν την κάνναβη νόμιμα.

Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη και πιο επικερδής αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ως το 2028 θα έχει κύκλο εργασιών €7.7 δισεκατομμύρια. Η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης στον Καναδά, που έχει πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, σε αντίθεση με τη Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια, νομιμοποιήθηκε στα τέλη του 2018 και η αγορά της ήδη «αξίζει» πάνω από €2 δισεκατομμύρια.

Δυναμική φαίνεται να υπάρχει σε όλο τον κόσμο καθώς χώρες όπως το Μεξικό, η Μάλτα, ο Λίβανος και το Λουξεμβούργο πρόσφατα νομιμοποίησαν την κάνναβη ή βρίσκονται ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση.».

Πηγή: You May Say…