Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ: Από τέσσερα χρόνια, στον ένα μήνα η ποινή αποκλεισμού για κάνναβη

.
.
Έτσι, αν και η χρήση κάνναβης εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη και θα τιμωρούνται οι αθλητές οι οποίοι θα βρίσκονται θετικοί σε ελέγχους που θα γίνονται εντός αγώνων, εκτός αγώνων η ποινή μειώνεται στο ελάχιστο.
.
.
Ο WADA επίσης λαμβάνει υπόψιν ότι τα αιτήματα για αφαίρεση της THC από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, δεν υποστηρίζονται από τις σχολαστικές αναλύσεις των ειδικών. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο σε πολλές χώρες –όπως και οι ευρύτεροι διεθνείς ρυθμιστικοί νόμοι και πολιτικές- υποστηρίζουν την παραμονή της κάνναβης στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες αυτή τη στιγμή».
.
Η τροποποίηση αυτή αναφορικά με την κάνναβη θα δημοσιευτεί την 1η Οκτωβρίου του 2022 και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Παράταση για τη χορήγηση επικίνδυνου οπιοειδούς φαρμάκου

Αντιθέτως, η απαγόρευση χρήσης εντός αγώνων του σκευάσματος tramadol, το οποίο είναι ένα ισχυρό οπιούχο παυσίπονο, θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024.

«H κατάχρηση tramadol ενέχει κινδύνους φυσικής εξάρτησης, λόγω των οπιούχων ουσιών και οι υπερβολικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό μας είναι λόγοι ανησυχίας που έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στο να είναι ένα ελεγχόμενο φάρμακο. Οι έρευνες που έχουν γίνει από τον WADA επιβεβαιώνουν την πιθανότητα αυξημένης φυσικής απόδοσης λόγω του tramadol», αναφέρει η ανακοίνωση του WADA.

O πρώην Άγγλος διεθνής τερματοφύλακας Κρις Κέρκλαντ τον περασμένο Ιούλιο αποκάλυψε ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας εξαιτίας της εξάρτησης του από το tramadol, του οποίου έκανε χρήση λόγω τραυματισμών στη μέση.

Σύμφωνα με τον WADA η καθυστέρηση στο να συμπεριληφθεί το tramadol στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες συμβαίνει με σκοπό να δοθεί χρόνος στους αθλητές και στο ιατρικό προσωπικό να ενημερωθούν καταλλήλως.

Πηγή: You May Say…