Περιοδικό Τεκές: Οι μουσικές που μεγαλώνουν γερά και χαρούμενα φυτά!

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στα φυτά και τη μουσική που δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Τεκέ, είδαμε τις τεχνικές με τις οποίες καταγράφονται οι ήχοι των φυτών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ήχοι αυτοί με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετατρέπονται σε μουσική.
Στο δεύτερο τεύχος του Τεκέ, καταγράψαμε όσα αναφέρουν οι επιστημονικές έρευνες για την αντίληψη των φυτών «να ακούνε τη μουσική» και τις επιδράσεις που έχει αυτή στην ανάπτυξή τους.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας, καταγράφουμε μια σειρά δίσκων που φιλοδοξούν να έχουν ως ακροατές τους φυτά. Αλλά και μερικές σύγχρονες εφαρμογές «της ευεργετικής επίδρασης» της μουσικής στην ανάπτυξη των φυτών. Μπορείτε να κατεβάσετε τα τεύχη του Τεκέ με τα αναλυτικά αφιερώματα από εδώ.

Grow room live sessions !

Οι Ric Robertson, Samson Grisman και Alex Hargreave παίζουν στο δωμάτιο καλλιέργειας της εταιρείας Sugar Top Buddery που έχει την έδρα της στο Eugene του Oregon. Συχνότατα τοπικά γκρουπ και καλλιτέχνες δίνουν συναυλίες για τα φυτά κάνναβης της εταιρείας στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο Serenaded Buds.

Οι πρωτοπόροι: «Mother Earth’s Plantasia» & «Music To Grow Plants» 

 Το «Mother Earth’s Plantasia» είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ όλων των εποχών με μουσική για φυτά… Όχι όμως τόσο γιατί έκανε τα φυτά πιο χαρούμενα, αλλά γιατί έκανε τους ιδιοκτήτες τους που τύχαινε να είναι και λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής, ευτυχείς. Κυκλοφόρησε το 1976 και καθώς υπήρξε ένα από τα πρώτα άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής, με τα χρόνια μετατράπηκε σε μύθο για τους λάτρεις του είδους. Εκτός των άλλων, οι χαλαρές και ενδιαφέρουσες συνθέσεις του δημιουργήθηκαν με ένα Moog ‐συνθεσάιζερ που θεωρείται πρωτοπόρο στη δημιουργία του σύχρονου ηλεκτρονικού ήχου. Οπότε σε πρώτο πλάνο παρέμεινε η πρωτοπορία του ήχου και των συνθέσεων και όχι η αποτελεσματικότητά τους στην ευεξία των φυτών.

Το βινύλιο αρχικά προσφέρονταν δωρεάν σε όσους αγόραζαν ένα φυτό από το κατάστημα με το όνομα «Mother Earth» του Λος Άντζελες. Με τα χρόνια, ο μύθος γύρω από τις συνθέσεις του πρωτοπόρου Καναδού μουσικού Mort Garson που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ εξαπλώνονταν και, καθώς ο δίσκος βινυλίου παρέμενε εξαντλημένος, παράνομες κασέτες και cd κυκλοφορούσαν χέρι με χέρι, ο δίσκος εμφανίζονταν παρανόμως στο you tube και μετά από λίγο εξαφανίζονταν, και αντίτυπα του άλλαζαν διαρκώς χέρια μεταξύ των συλλεκτών που το αναζητούσαν στον ιστότοπο Discogs. Μέχρι που τελικά, το 2019, επανακυκλοφόρησε επισήμως από την Sacred Bones Records

 Ο πρώτος κατά τας γραφάς δίσκος με μουσική για φυτά. Κυκλοφόρησε το 1970 από τον κατ’ επάγγελμα οδοντίατρο και ερασιτέχνη καλλιεργητή George Milstein που ποζάρει καμαρωτός στο εξώφυλλό του. Πρόκειται για μια συλλογή με ευχάριστες μουσικές, αισθητικής coctail party της δεκαετίας του ’60. Πριν την αρχή του κάθε κομματιού εκπέμπεται μια συχνότητα η οποία κατά τον Milstein βοηθάει την ανάπτυξη του φυτού. Η συχνότητα αυτή άλλοτε γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί κι άλλοτε όχι. Κατά τον δημιουργό του δίσκου, η καθημερινή ακρόαση των 45 λεπτών της μουσικής αυτής είναι ικανή να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν καλύτερα.

Οι πιο ενδιαφέρουσες συλλογές με μουσική για φυτά που μπορείτε να ακούσετε στο διαδίκτυο

κατεβάστε δωρεάν το τρίτο τεύχος του Τεκέ