Γράμμα απ’ τη Νέα Υόρκη: Τα μεγαλύτερα ψέματα που μου είπες, ήταν αυτά για την κάνναβη

Ο Μπίλλι Κόλτνγουελ κατάγεται από την Μεγάλη Βρετανία είναι 12 χρονών και πάσχει από αυτισμό με σοβαρές επιληπτικές κρίσεις. Αν δεν τον γνωρίζεις είναι το πρώτο παιδί στο οποίο συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική κάνναβη από το αντίστοιχο ΕΣΥ της χώρας του.

Ο Μπίλλι ήταν κι αυτός ιατρικός μετανάστης, μετακόμισε το 2016 στην Αμερική για να μπορέσει να έχει το φάρμακό του επειδή στη χώρα του δεν επιτρεπόταν κάτι τέτοιο μέχρι και πριν από ένα χρόνο, αλλά ευτυχώς άλλαξε η νομοθεσία χάρη στους πολλούς αγώνες που έγιναν κι έτσι ο Μπίλλι  μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του.

[Της Βασιλικής Πρασσά*]

Μετά από 19 μήνες θεραπείας και χωρίς τις επιληπτικές κρίσεις που πριν έφταναν τις 100 την ημέρα, το συμβούλιο επικράτειας (home of authority) αποφάσισε πως ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο συνταγογράφησης και αν ο γιατρός του έγραφε άλλη μια συνταγή θα αφαιρούταν η άδεια του.

Η μαμά του τότε αναγκάστηκε να πάει στον Καναδά για να μπορέσει να αγοράσει το φάρμακο του παιδιού της. Στην επιστροφή της, στο Χίθροου της κατάσχεσαν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα από κάνναβη.

Ο Μπίλλι είχε πάλι την πρώτη του επιληπτική κρίση.

Η Τερέσα η Μέι είναι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας οι υπουργοί της και οι άλλοι οι προηγούμενοι από αυτούς, είναι σοφοί και έξυπνοι και η χώρα τους είναι μια από τις μεγάλες υπερδυνάμεις του πλανήτη.  Δε θεωρούν όμως πως η κάνναβη έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στη φυσική της μορφή.

Για αυτό, αν και 25 χώρες έχουν ελευθερώσει ως τώρα την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά όχι αυτοί.

Ο Μπίλλι Κόλτνγουελ με τη μητέρα του / φωτο via KFGO

Ο Φίλιπ Μέι, είναι ο σύζυγος της Τερέσας, δουλεύει ως διευθυντής δημόσιων σχέσεων στην Capital Group. Η οποία εταιρεία είναι μέτοχος του 22% της GW Pharmaceuticals που καλλιεργεί πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους κάνναβης τον χρόνο για εξαγωγή

Παρασκευάζει το epidiolex και το sativex που έγινε το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό φάρμακο κάνναβης. Το πρώτο αυτό φαρμακευτικό παράγωγο κάνναβης σε μορφή σπρέι για κατάποση, κοστίζει 143 ευρώ τα 10 ml.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δώσει άδειες καλλιέργειας κατ εξαίρεση. Παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα φαρμακευτικής κάνναβης στον κόσμο αλλά για να την εξάγει.

Δεν τη χορηγούσαν όμως στον Μπίλλι, ούτε άφηναν τους γονείς του να καλλιεργήσουν το φυτό. Επίσης, αν κάποιος χρησιμοποιήσει άλλη μορφή κάνναβης ως φάρμακο εκτός από εκείνην της GW Pharmaceuticals, αντιμετωπίζει κάθειρξη μέχρι και 14 χρόνια.

Η Βικτώρια Άτκινς είναι βουλευτής και υπουργός υπεύθυνη για θέματα ναρκωτικών (drug minister) της κυβέρνησης της Μέι. Είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης.

Ο Πολ Κένγουορντ είναι ο σύζυγος της Υπουργού κ. Άτκινς και ιδιοκτήτης της εταιρείας British Sugar που συνεργάζεται με την GW και καλλιεργεί 45 εκτάρια φαρμακευτικής κάνναβης για την παραγωγή λαδιού Καναβιδιόλης-CBD στη χώρα του μικρού Μπίλλι, τη Μεγάλη Βρετανία

Όπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης «έχουν ειπωθεί τόσα ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν»

Όλοι αυτοί έχουν πει τόσα ψέματα για το φυτό οχτώ δεκαετίες τώρα γιατί δεν θέλουν να μοιραστεί η πίτα, θέλουν να απολαμβάνουν το μονοπώλιο που προσφέρουν τα τεράστια ψέματα τους.

Η μεγαλύτερη υποκρισία που έχουμε ζήσει όλοι μας παγκοσμίως είναι αυτή της κάνναβης.

Η χώρα που εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα νόμιμης κάνναβης στον κόσμο, όχι μόνο δεν έχει ακόμα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια της αλλά έχει και πολύ αυστηρά μέτρα κατά του φυτού, επειδή δεν είναι φάρμακο.

Στην Αμερική δεν μπορείς καν να μεταφέρεις ένα προϊόν κάνναβης από τη μια Πολιτεία στην άλλη. Πόσο μάλλον να το εισάγεις ή να το εξάγεις. Όση κάνναβη χρειαζόταν η χώρα όλα αυτά τα χρόνια την έκανε εισαγωγή από την Ευρώπη και την Κίνα. Δισεκατομμύρια μένουν εκτός τραπεζών και αφορολόγητα γιατί οι τράπεζες αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς σε επιχειρηματίες της κάνναβης από το φόβο ότι θα κατηγορηθούν για σύναψη σχέσεων με τον χώρο του εγκλήματος.

Η κάνναβη θα μας θεραπεύσει, θα μας ντύσει, θα μας ταΐσει, θα λύσει το πρόβλημα του πλαστικού και του πετρελαίου, θα μας προσφέρει 65.000 προϊόντα.

Αλλά θα μας ανοίξει και τα μάτια για τα ψέματα για την παραπληροφόρηση των κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους παγκοσμίως. Θα μας μάθει να έχουμε κρίση και να αμφισβητούμε από ‘δω και πέρα πως ό,τι μας λένε, μας το λένε για το καλό μας.

Θα μας θυμίσει πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις αδικίες και τις ανοησίες που μας έχουν επιβληθεί και δε συνάδουν με τις εποχές που ζούμε και τους δείκτες νοημοσύνης μας. Θα μας ξανά θυμίσει πως αν όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Αρκετά πια με τους παραλογισμούς. Δώστε στο παιδί το φάρμακο του να τελειώνουμε.

Θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και την Μέι, τον Πολ, τον Φίλιπ, την Βικτώρια, τον Ντόναλντ, και τις κυβερνήσεις τους. Γιατί όλοι μαζί μιλήσαμε και τους είπαμε πως τους παρατηρούμε, πως έχουμε και το διαδύκτιο στα χέρια μας και θα τους ξεσκεπάσουμε.

Γιατί όλοι μαζί πετύχαμε άλλη μια νίκη και ο Μπίλλι πήρε πίσω την φαρμακευτική κάνναβη που του κατέσχεσαν και δεν έχει κρίσεις πάλι. Συγγνώμη στον Μπίλλι και σε όλα τα παιδάκια και τους ασθενείς του κόσμου που ακόμα ταλαιπωρούνται. Μαζί, να μην ησυχάσουμε και να μην σταματήσουμε μέχρι να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.

Βασιλική Πρασσά σπούδασε δημοσιογραφία στην Ελλάδα πριν ξεκινήσει τα ταξίδια της. Τώρα κρατάει σημειώσεις καθώς μετακινείται μεταξύ Νέας Υόρκης και Καλιφόρνια όπου καλλιεργεί κάνναβη τα τελευταία χρόνια και όποτε προλαβαίνει μας στέλνει ένα γράμμα σαν αυτό, μαζί με την αγάπη της, μερικές φωτογραφίες, και τις ευχές της για «καλά ξεμπερδέματα»…
*H Aγγλική κυβέρνηση άλλαξε στάση εχτές 16/6/2018 μετά από το κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε σε όλο τον πλανήτη για την υπόθεση του μικρού Billy
Περισσότερα για την περίπτωση του Billy Calwell: New York Times / The Journal ie/ The Guardian/ Sky News/ Huffington Post
 H κεντρική φωτογραφία του άρθρου προέρχεται από τους Irish Times.