Θα κάνει η κάνναβη τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει Ιταλικά;

Η προ ημερών απόφαση του Ανώτατου δικαστήριου της Ιταλίας που μετέφερε στη γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας τα προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη, έφερε σε αμηχανία τις εταιρείες που τα παράγουν, τους καταστηματάρχες που τα πωλούν και τους πολίτες που τα χρησιμοποιούν.

Εν γένει η πολλά υποσχόμενη ιταλική βιομηχανία της κάνναβης, αυτή που σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων μπορεί να αναστήσει και τη γεωργική παραγωγή της χώρας, βρίσκεται σε αναταραχή αυτή την περίοδο. Όπως άλλωστε βρίσκεται και ολόκληρη η χώρα μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και την πολιτική κρίση που τις ακολούθησε.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

Η Ιταλία μπορεί εκ πρώτης όψεως να δείχνει καθολικού παπά ευαγγέλιο, ας μην απορήσουμε όμως εάν το una fatza una ratza ισχύσει σύντομα και για την κάνναβη

Αρκεί να αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης προς το δεξιότερο.

Η απόφαση του Ανώτατου Ιταλικού δικαστηρίου που δημιούργησε το πρόβλημα προέκυψε λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αυτές που σηματοδοτήθηκαν από τη νίκη του λαϊκιστή δεξιού κ. Σαλβίνι, του αρχηγού της φασιστικής Λέγκας του Βορρά που προεκλογικά απείλησε με κλείσιμο όλων των καταστημάτων της Ιταλίας που πωλούν προϊόντα κάνναβης.

Και καθώς, ανεξάρτητα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις που καθημερινά επιβεβαιώνουν την ανεκτίμητη θεραπευτική αξία του φυτού, η κάνναβη παραμένει συνδεδεμένη ιστορικά και με ιδέες σαν αυτές της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των πολιτών… τώρα δείχνει ένα ιδιαίτερα βολικό θύμα. Έτσι, και η νέα εξαγγελία «απαγόρευσή της» μπορεί να χαρακτηριστεί εμβληματική καθώς πολιτικές ακραία συντηρητικές κυριαρχούν πλέον στην Ιταλική πολιτική σκηνή.

 

Όταν ο κ. Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά απείλησε ότι θα κλείσει όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων κάνναβης, η απάντηση ήρθε από το πενάκι του Altan με αυτό το σκίτσο: «Μήπως να κλείναμε τα σημεία διάθεσης προϊόντων φασισμού;»

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την κάνναβη: «Θα μετατραπεί η χώρα σε απέραντη χασισοκαλλιέργεια»

Μπορεί απ’ την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να μην έχουμε, τουλάχιστον για την ώρα, την εκτόξευση μιας απειλής ανάλογης με εκείνης του κ. Σαλβίνι που στοχοποίησε τα καταστήματα πώλησης του φυτού, σίγουρα όμως δεν έχουμε και τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα όσο αφορά στην αντιμετώπισή του.

Απ’ τη μια η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε στη Βουλή τον νόμο «που νομιμοποίησε τη φαρμακευτική κάνναβη» αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα το πράξει, απ’ την άλλη τα δείγματα που έχουμε και από τα πρωτοκλασάτα πολιτικά της στελέχη δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα. Άλλωστε ο ίδιος ο εισηγητής της ΝΔ για τον νόμο αυτό κ. Βλάσσης κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ότι πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».

Αν και η σημερινή ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση βάσει και της οπτικής της απέναντι στην ανάπτυξη έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει τις μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν ήδη στη χώρα μας στη βιομηχανία της κάνναβης, σε επίπεδο κουλτούρας η συντηρητική παράταξη δε φημίζεται για την ευρύτητα της αντίληψής της απέναντι στο θέμα.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως αρνητικό παράδειγμα της αντιμετώπισης του φυτού ήρθε από τον -εκτός των άλλων και πρώην υπουργό Υγείας- σημερινό Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδη όταν πριν καιρό μέσω του twitter διακωμώδησε τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας ή άγνοια για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού ή απαξίωση προς τους ασθενείς που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή με αυτό.

Στο tweet του άλλωστε εκείνο, έλαβε και μια οργισμένη επώνυμη απάντηση από έναν ασθενή…
.

Προφανώς υπάρχει και το κομμάτι της «φιλελεύθερης δεξιάς» που αν μη τι άλλο είναι πρόθυμο να συζητήσει το θέμα, όπως αυτό που διοργάνωσε την εκδήλωση «Αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης; Νομικές και ιατρικές προεκτάσεις».

Τίποτε όμως δεν είναι βέβαιο καθώς κεντρική θέση του κόμματος μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή, δεν έχει εκφραστεί. 

200 εκατομμύρια ευρώ ή την κουρτίνα που κρύβει τον δράκο;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 3.000 και οι επενδύσεις αφορούν αυτή τη στιγμή μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ».

Η Νέα Δημοκρατία θα απαξιώσει άραγε τους επενδυτές του τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης;  Θα διευκολύνει τους Έλληνες καλλιεργητές και μεταποιητές της κλωστικής κάνναβης αναγνωρίζοντας στο φυτό τη δυνατότητα ανάκαμψης τόσο των αγροτών όσο και της μεσαίας τάξης;

Δεν είναι άλλωστε μόνο οι Έλληνες και ξένοι μεγαλο-επενδυτές, αλλά και εκατοντάδες επαγγελματίες καλλιεργητές, μεταποιητές ή ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ανά τη χώρα που ασχολούνται με την κάνναβη και δυσφορούν με την ασάφεια νόμων και διατάξεων για τα προϊόντα που πωλούν. Ασάφεια η οποία συχνά – πυκνά τους εμπλέκει σε ιδιαίτερα δυσάρεστες περιπέτειες 

Μόνο οι επιχειρήσεις «της ελληνικής οικονομίας της κάνναβης» που έχουν αυτοβούλως καταγραφεί στο Cannabis News ξεπερνούν εδώ και καιρό τις εκατό. Το αποτύπωμα του φυτού στην οικονομία της χώρας, είναι ήδη ιδιαίτερα αισθητό και μετρήσιμο: άδειες έχουν εκδοθεί, παράβολα έχουν καταβληθεί, φόροι έχουν πληρωθεί, θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

Σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία «να κλείσει τα νομικά κενά» που αφήνουν σε εκκρεμότητα παραγωγούς, μεταποιητές και καταστήματα που πωλούν προϊόντα κάνναβης φρενάροντας την «οικονομία του φυτού»; Θα επιταχύνει την, έστω ατελέσφορη μέχρι στιγμής, προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να καλύψει τους ασθενείς με φάρμακα κάνναβης;

Ή θα επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών αλά Σαλβίνι και θα ζήσουμε μια αύξηση των συλλήψεων για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης ώστε να εμπεδωθεί ένα κακώς εννοούμενο «πνεύμα νόμου και τάξης» με εξιλαστήριο θύμα το φυτό της κάνναβης, τη στιγμή μάλιστα που αυτό αναδεικνύεται παγκοσμίως σε εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης;

Μέχρι στιγμής. το πιο τολμηρό που ακούσαμε από τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα, είναι το «μην ψηφίσεις το νόμο αυτόν για την κάνναβη, γιατί εμείς θα φέρουμε στη Βουλή έναν καλύτερο» που δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι του διαμήνυσαν από τη ΝΔ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Οπότε έχει προφανώς νόημα το ερώτημα «θα κάνει η κάνναβη τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει Ιταλικά», ιδιαίτερα με την προφορά της Λέγκας του Βορρά ή θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας σχετικά με το φυτό και τη βιομηχανία του με τα έως σήμερα δεδομένα;