Αγωγή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ έναντι του ελληνικού δημοσίου για συκοφαντική δυσφήμιση «στην υπόθεση της χυλοπίτας»

Από την ΚΑΝΝΑΒΙΟ, τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκει και ο Σεραφείμ Κανδύλας ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 για την υπόθεση που έμελε να γίνει γνωστή στο Πανελλήνιο ως «η υπόθεση της χυλοπίτας«, λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή έναντι του ελληνικού δημοσίου για συκοφαντική δυσφήμιση. Η υπόθεση της σύλληψης του κ. Κανδύλα περιελάμβανε εκτός των άλλων και τη σύλληψη των χυλοπιτών που ήταν φτιαγμένες από αλεύρι κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, και η αγωγή αυτή ίσως αποτελέσει και την αρχή του διαχωρισμού της ήρας απ’ το στάρι καθώς νόμιμοι επαγγελματίες του χώρου της κάνναβης σύρονται συχνά πυκνά στα δικαστήρια, πιθανά λόγω και της άγνοιας των διωκτικών αρχών… για τους νέους νόμους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σεραφείμ Κανδύλας αθωώθηκε τον Ιανουάριο του 2019, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η εταιρεία δεν υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη από όσα έπραξαν οι διωκτικές αρχές. Ας θυμηθούμε επίσης ότι ο Σεραφείμ Κανδύλας, στέλεχος εκτός των άλλων του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος ευρωβουλευτής κατά τις πρόσφατες εκλογές, γνωρίζει με αφορμή την κάνναβη απίστευτη ταλαιπωρία από το ελληνικό δημόσιο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ήταν άλλωστε 1998, όταν η Αστυνομία έκλεισε το Kannabis Shop που διατηρούσε στα Χανιά,  κατάσχοντας τότε εσώρουχα φτιαγμένα από ύφασμα κάνναβης, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμη καταφέρει ακόμη να αποζημιωθεί μιας και η υπόθεσή του διαρκώς παραπέμπεται στις καλένδες.

Τη  πρόσφατη σύλληψη του Σεραφείμ Κανδύλα, αυτήν που έγινε το 2018 στα Χανιά, και κατά την οποία προσήχθησαν χυλοπίτες φτιαγμένες από αλεύρι κάνναβης, ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών, μια επερώτηση 48 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη δίκη του στα Χανιά τον περασμένο Ιανουάριο, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης.

Όπως αναφέρει η ΚΑΝΝΑΒΙΟ «Με την αγωγή ζητείται χρηματική αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας ηθικής βλάβης της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, που προκλήθηκε από παράνομες ενέργειες των οργάνων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων του Λιμενικού Σώματος, πέραν των ορίων της δημόσιας εξουσίας τους με την σύλληψη και ποινική δίωξη του Σεραφείμ Κανδύλα με νόμιμα προϊόντα της ΚΟΙΝΣΕΠ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ναρκωτικών και τη δημοσίευση δελτίου τύπου με φωτογραφίες με τα προϊόντα και τα διακριτικά γνωρίσματα της ΚΑΝΝΑΒΙΟ και αναφορά αυτών ως παράνομων ναρκωτικών».

Η εικόνα με τα κατασχεθέντα προϊόντα που συνόδευε το Δελτίο Τύπου του Λιμενικού. Αυτή για την οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αγωγή περιλαμβάνει «φωτογραφίες με τα προϊόντα και τα διακριτικά γνωρίσματα της ΚΑΝΝΑΒΙΟ και αναφορά αυτών ως παράνομων ναρκωτικών».

Ακολουθούν οι δημοσιεύσεις μας για το θέμα και το αναλυτικό Δελτίο Τύπου της ΚΑΝΝΑΒΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγωγή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ έναντι του ελληνικού δημοσίου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αγωγή κατέθεσε η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ έναντι του ελληνικού δημοσίου με αφορμή την συκοφάντηση του συνεταιρισμού κατά την σύλληψη του ιδρυτικού της μέλους Σεραφείμ Κανδύλα το 2018 για την κατοχή προϊόντων της ΚΟΙΝΣΕΠ (ακατέργαστους ανθούς, αλεύρι, ζυμαρικό και σαπούνι).

Με την αγωγή ζητείται χρηματική αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας ηθικής βλάβης της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, που προκλήθηκε από παράνομες ενέργειες των οργάνων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων του Λιμενικού Σώματος, πέραν των ορίων της δημόσιας εξουσίας τους με την σύλληψη και ποινική δίωξη του Σεραφείμ Κανδύλα με νόμιμα προϊόντα της ΚΟΙΝΣΕΠ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ναρκωτικών και τη δημοσίευση δελτίου τύπου με φωτογραφίες με τα προϊόντα και τα διακριτικά γνωρίσματα της ΚΑΝΝΑΒΙΟ και αναφορά αυτών ως παράνομων ναρκωτικών.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας δήλωσε σχετικά: «Για δεύτερη φορά οι διωκτικές αρχές έδειξαν την άγνοια τους τόσο για τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσο και των νόμων της χώρας μας που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία προϊόντων που προκύπτουν από την μεταποίηση  του  φυτού της βιομηχανικής κάνναβης. Οι Δικαστικές αποφάσεις ήδη από 1998 (υπόθεση καταστημάτων KANNABISHOP) όσο και η πρόσφατη αθώωση μου για κατοχή προϊόντων της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, επιτάσσουν την άρση των εμποδίων που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του φυτού και την πληθώρα των προϊόντων που μπορούν να παραχωθούν από αυτό.»

Ο Πρόεδρος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Γιώργος Γεωργιάδης δήλωσε: «Οι Έλληνες παραγωγοί Βιομηχανικής Κάνναβης, αλλά και ο εμπορικός κόσμος, αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την απρόσκοπτη κυκλοφορία των διατροφικών προϊόντων κάνναβης, ενώ η καλλιέργεια της επιτρέπεται ήδη εδώ και τρία χρόνια στην χώρα μας. Το θεσμικό πλαίσιο για την μεταποίηση της κάνναβης, στα τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά είναι ανεπαρκές και αποσπασματικό, με αποτέλεσμα οι Έλληνες παραγωγοί να αντιμετωπίζουμε εμπόδια εισόδου στην αγορά, διαφυγόντα κέρδη και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα, τις ελληνοποιήσεις και την ρυθμιστική αδράνεια, ενώ οι έμποροι και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συνεχώς συλλήψεις από τις διωκτικές αρχές που δεν είναι ενημερωμένες για τα εν λόγω προϊόντα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την συκοφάντησή τους. Με την παρούσα αγωγή στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των διωκτικών αρχών και της Πολιτείας για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να ρυθμιστεί η ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όσους έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα παρόμοια συμπεριφορά από τις αρχές και υπερβάλλοντα ζήλο να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομικής προσφυγής για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με το στίγμα που ακολουθεί την διατροφική κάνναβη και να απαιτήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Καλούμε επίσης την Πολιτεία να ρυθμίσει και όχι να περιορίσει έναν πολλά υποσχόμενο οικονομικό κλάδο με φαινομενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που προσελκύει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων και δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.»

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Θεοδωρόπουλος (6977705226, kannabiohemp@gmail.com), Υπεύθυνος Εταιρικών Σχέσεων ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ

Το Ιστορικό της υπόθεσης

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στο λιμάνι της Σούδας συνελήφθη o κ. Σεραφείμ Κανδύλας από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας – Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, επειδή ως καταναλωτής – πελάτης μας είχε στην κατοχή του νόμιμα προϊόντα της Επιχείρησής μας.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του συσκευασίες προϊόντων από αλεύρι και σαπούνι κάνναβης, παραγωγής KANNABIO, νόμιμης περιεκτικότητας σε THC (< 0,2%). Στην συνέχεια, ακολούθησε έρευνα και στην οικία του, όπου βρέθηκαν ζυμαρικά από αλεύρι κάνναβης, κρέμα δέρματος με λάδι από σπόρους κάνναβης και ακατέργαστοι ανθοί κάνναβης. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση.

Την ίδια ημέρα με την σύλληψη, ήτοι την Τετάρτη 18/04/2018, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του δελτίο τύπου αναφερόμενο στην σύλληψη του κ. Κανδύλα και στην κατάσχεση προϊόντων της KANNABIO ΚΟΙΝΣΕΠ για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, συνοδευόμενο με φωτογραφίες από τα κατασχεθέντα προϊόντα με εμφανή τα διακριτικά στοιχεία του Συνεταιρισμού μας.

Το δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος (http://www.hcg.gr/node/17543) πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλη αναπαραγωγή από ΜΜΕ μέσω διαδικτύου. Ενδεικτικά, το επίδικο δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος αναπαράχθηκε στα ακόλουθα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης:

  • Στις 18/04/2018 στη “neakriti”
  • Στις 18/04/2018 στα “parakritika”
  • Στις 19/04/2018 στα «Χανιώτικα Νέα»
  • Στις 19/04/2018 στο “RethemnosNews”
  • Στις 19/04/2018 στο “CretaLive”

Στην συνέχεια, η δημοσιοποίηση έλαβε και πανελλήνια έκταση με την δημοσίευση άρθρων στα ακόλουθα μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην φήμη του Συνεταιρισμού μας:

  • Στις 20/04/2018 στην «Εφημερίδα των Συντακτών»
  • Στις 20/04/2018 στο «Πρώτο Θέμα»
  • Στις 20/04/2018 στον «Αγρότυπο» και
  • Στις 23/04/2018 στην ιστοσελίδα της «ΕΡΤ».

Τελικά, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων με την υπ’ αριθμόν 235/2019 απόφαση έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο, επικυρώνοντας την νομιμότητα των προϊόντων της KANNABIO που κατείχε και υποδεικνύοντας το παράνομο της σύλληψης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κανδύλας αθωώθηκε από την κατηγορία της «προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά ίδια χρήση», καθώς όπως προέκυψε από την κύρια αποδεικτική διαδικασία τα προϊόντα που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν εμπεριείχαν ουσίες που να εμπίπτουν στο Ν. 4139 περί ναρκωτικών σύμφωνα με τις εκθέσεις εξέτασης που διενεργήθηκαν από το τμήμα Γ’ Ναρκωτικών της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους.

———————————-

KANNABIO ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Συνεταιρισμός βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης

kannabiohemp@gmail.com / info@kannabio.gr

www.kannabio.gr